CoHumans

Hyrialta merkittävä panostus myötätunnon työkulttuuriin – yhdessä CoHumansin kanssa

TIEDOTE, julkaistu 4.10.2019

Koulutus- ja valmennuspalveluja Uudellamaalla ja Hämeessä tarjoavalla Hyrialla on kova tavoite: syksyllä 2020 työyhteisössä vallitsee myötätunnon työkulttuuri ja henkilöstö voi hyvin. Tavoitetta kohti kuljetaan syyskuussa 2019 käynnistyneellä kehityshankkeella, jossa kumppanina on kestävään työelämään erikoistunut CoHumans Oy. Työsuojelurahasto on myöntänyt hankkeelle merkittävän rahoituksen.

”Ammatillisen koulutuksen reformi ja organisaatiomme muutokset ovat ymmärrettävästi kuormittaneet hyrialaisia. Siksi haluamme nyt varmistaa, että ihan jokaisella on työyhteisössään psykologisen turvallisuuden ja kohdatuksi tulemisen kokemus”, kertoo Hyrian toimitusjohtaja Pekka Vaittinen hankkeen taustoista. Myötätuntotaitoja koulutetaan koko henkilöstölle. Henkilöstö myös kehittää työn rakenteita niin, että myötätunnon edellytykset paranevat. Myötätunnon kulttuurin uskotaan heijastuvan koko yhteisöön: ”Tärkein tavoitteemme on aina se, että palvelemme asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi hyrialaisen työelämän on oltava kestävällä pohjalla”, muotoilee henkilöstö- ja työhyvinvointipäällikkö Teija Isomäki.

CoHumansin asiantuntijat Anne Birgitta Pessi ja Anna Seppänen ovat aiemmin tutkineet työelämän myötätuntoa Helsingin yliopistossa sekä kansainvälisesti muun muassa Stanfordin yliopistossa. ”Myötätunnon ja työyhteisön toimivuuden yhteydestä todistaa hyvin vankka tutkimusnäyttö. Myötätunto edistää muun muassa uuden oppimista, hyvää johtamista, työhön sitoutumista ja työstä palautumista. Pehmeästä maineestaan huolimatta myötätunto on kestävän työelämän kovinta ydintä”, Pessi vakuuttaa.

Työsuojelurahaston tuen edellytyksenä on rahoitettavan hankkeen uutuusarvo. Sitä ei Hyrian hankkeesta puutu: ”Tiedossamme ei ole toista suomalaista organisaatiota, joka olisi päättänyt panostaa näin laajasti myötätunnon työkulttuuriin. Lähestymistapamme on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Usein panostetaan vain tietoisuus- tai tunnetaitojen kouluttamiseen. Myös työn rakenteita on kokeiluin kehitettävä niin, että ne tukevat myötätuntoa: voimme pohtia esimerkiksi, miten työtilat vaikuttavat yhteistyön mahdollisuuksiin tai miten arjen hiljaiset käytännöt mahdollistavat jokaisen työyhteisön jäsenen äänen kuulumisen”, Anna Seppänen kertoo hankkeen sisällöistä.

Hankkeen etenemistä voi seurata uusiamis.fi -verkkosivustolta.